tu1
tu2
TU3

Auala e Fasia ai Namu i Alavai

E te fa'alogoina se pao pisapisao i tafatafa o lou faatanoa, aemaise pe a ki le paipa?Atonu o lo'o e maitauina fo'i le tele o iniseti pei o lago i totonu o lou faleta'ele po'o lata ane i lau pusa umukuka.

Afai o lea, e foliga mai o loʻo e maua i se faʻamaʻi namu.Ole 'upega tafa'ilagi lea e maua ai nisi fa'amatalaga e uiga i latou ma pe fa'afefea ona tape namu ile alavai.

 

O a namu?

Namu vai (lea e ta'ua o lago alavai, namu fungus, po o lago mogamoga) o ni iniseti apaau laiti ia e iloa e olaola i totonu o alavai o fale.

O le taimi lava e aliali mai ai ni nai mea, e le umi se taimi e amata ai ona faʻateleina.E le o toe umi ae avea ma fa'afitauli tuga ma le le mama e tatau ona feagai.

E sili atu ma le tasi ituaiga o namu, ma e tofu i latou ma foliga ma uiga eseese.Mo se faʻataʻitaʻiga, o namu fungus e iai tino e pei o piliki ma e tosina i le palapala o laʻau fale.

E masani lava, o lago alavai e va'ava'ai foliga ia i latou ma o'o atu i alavai, lea e tu'u ai a latou fuamoa.O le nofo i au alavai e maua ai e namu le vai, e mafai ai ona latou ola mai siama o lo'o fa'aputu i totonu o au paipa.

E taua tele le a'oa'oina o le tapeina o namu i alavai, aua e mama ai lou fale ma leai ni manu faalafua.

Ave'ese-le-Tafe-lele-01-0516010005

 

Aveese namu i alavai

O nisi nei o auala sili e aveese ai namu i alavai i lou fale.

1. Faamama au alavai

O le fa'amamāina o au alavai e le gata e puipuia ai le fa'aputu ma pupu, ae o se tasi fo'i o auala sili e tete'e atu ai i le namu.E tele auala e fai ai.

Hydrogen peroxide

O le hydrogen peroxide o le a fa'aumatia ai siama e fafaga ai namu, fa'atasi ai ma le tapeina o so'o se namu ma fuamoa o lo'o natia i lau alavai.

Ina ia fa'amama au alavai e fa'aaoga ai le hydrogen peroxyide, sasaa le afa ipu i lalo o lou alavai.Ole hydrogen peroxide o le a amata ona fa'afu a'o fa'aumatia siama i lou alavai.

Toe fai faatasi i aso taitasi seia oo ina tape uma namu.

Fua vai

O le isi auala masani o le sasaa lea o vai vai i lalo o au alavai.O le vevela tele o le vai o le a pupuna ai soʻo se siama ma palapala i totonu o au alavai aʻo fufulu ese namu ma a latou fuamoa.

Fofo o vaifofo tao

E aogā fo'i vaifofo fa'afefete mo le tapeina o namu i alavai.E te mana'omia le afa ipu masima ma le sua tao, ma le tasi ipu vineka pa'epa'e.

Liligi le masima ma le paluga sua tao i le mea e te talitonu o loʻo i ai namu, sosoo ai ma le ipu vineka.

O lenei metotia e tutusa lelei ma le hydrogen peroxyide, e fa'afefe pe a fa'afeso'ota'i ma so'o se siama i totonu o au paipa.

Fa'amama vaila'au

Mo le tele o faʻamaʻi pipisi, o se vailaʻau faʻamama e pei o Drano e ono faʻamaonia e sili atu le fesoasoani.

Fa'amama vai e fa'aogaina vaila'au malolosi e mu ai so'o se siama i totonu o au paipa ma e mafai ona aoga tele i le tapeina o vaega tetele o namu.

2. Mailei

Ae paga lea, e le na'o namu namu e nonofo i totonu o au alavai ma o le a lele i luga ma fafo mai lou faatanoa ma faataamilo i lou fale.

O se auala lelei e foia ai so'o se namu o lo'o totoe i totonu o lou fale e sau mai alavai o le tu'u lea o mailei i lou faatanoa.

O se mailei masani o le mailei apu cider vinegar.Liligi pe tusa ma le inisi o le apple cider vinegar i totonu o se ipu malamalama po o se tama'i koneteina ma fa'aopopo pe tusa ma le sipuni tele o fasimoli ipu.O le manogi o le vineka e tosina mai ai namu, ae o le fasimoli e mautinoa o loʻo maileia i totonu.

Ufiufi le mailei i le afifi palasitika ma tu'i ni pu laiti i luga o le fogāeleele e fai ma fua fa'aopoopo e taofia ai namu mai le sola.

Tu'u le mailei mo le itiiti ifo i le luasefulufa itula a'o le'i siaki ina ia maua se taimi mo namu e tosina ma maileia.

O le iloa fa'afefeteina namu i alavai ose tomai fa'aoga-peita'i, o le iloa pe fa'afefea ona latou ulufale mai i lou fale e tutusa lava le taua.

3. Ia mataala

O le tausia o lou fale ia mama ma saoloto mai meaʻai, faʻapea foʻi ma le aloese mai le tuʻuina o meaʻai i lalo o au alavai, o se auala sili lea e tumau ai i luma o le piʻo ma puipuia ai namu mai le ulu atu i lou fale i le taimi muamua.

 

A fa'aauau pea le fa'afitauli, fa'afeso'ota'i se tagata palama fa'apolofesa

Afai na e fa'ata'ita'iina auala uma o lo'o i luga ma o lo'o i ai pea fa'afitauli i le fa'ama'i, o le fa'afitauli e ono maua i totonu o lau paipa.

E olaola namu mai le palapala ma siama i totonu o au alavai, aemaise o otaota, ma o le loloto o latou i totonu o au paipa, o le faigata foi lea ona tapeina.

E te mana'o e fa'afeso'ota'i se palama i se taimi vave pe a fa'aauau pea le fa'afitauli pe a uma ona fa'amama au alavai ma fa'apipi'i mailei.O le paipa o le a iai ni meafaigaluega ma tomai talafeagai e iloa ai le tapeina o namu i au alavai, tusa lava po o le a le loloto i totonu o lau paipa.

O le fa'aogaina o se mea pu'e pu'e (se mea pu'e pu'e fa'apipi'i i se uaea fe'avea'i e pei o se gata paipa), e mafai e le palama ona su'e se fa'ama'i faigata ona o'o atu ma su'e fo'i le mafua'aga.

I le tulaga o se pa'u la'ititi po'o se fa'aputu, atonu e mafai e le meapu'e alavai ona fa'amamaina i le na'o le tulei i lalo ole paipa e aunoa ma le tata'ese o au alavai.

auala-e-ave'ese-le-vai-lago-1570228187


Taimi meli: Aukuso-09-2023