tu1
tu2
TU3

O fa'aleleia le tulaga tau fefa'ataua'iga i le lalolagi?O lo'o va'aia e Maersk ni fa'ailoga o le fa'amoemoe

Na taʻua talu ai nei e le Pule Sili o le Maersk Group, Ke Wensheng, o fefaʻatauaʻiga i le lalolagi ua faʻaalia muamua faʻailoga o le toe faʻaleleia ma o faʻamoemoega tau tamaoaiga i le tausaga a sau o loʻo faʻamoemoeina.

E silia ma le masina talu ai, na lapataia ai e Maersk le tulaga o le tamaoaiga o le lalolagi e faapea o le manaoga o le lalolagi mo pusa oloa o le a faaitiitia pe a feagai Europa ma le Iunaite Setete ma tulaga lamatia o le tamaoaiga ma kamupani e faaitiitia oloa.E leai se fa'ailoga o le a fa'aauau pea i lenei tausaga le fa'aputuina o mea'ai ua taofia ai gaioiga tau fefa'ataua'iga a le lalolagi.Faauma.

Na taʻua e Ke Wensheng i se faatalanoaga ma le aufaasālalau i lenei vaiaso: "Seʻi vagana ua i ai ni tulaga le lelei e leʻi mafaufauina, matou te faʻamoemoe o le ulufale atu i le 2024, o le a faasolosolo malie le toe faʻaleleia o fefaʻatauaiga i le lalolagi.O lenei toe faʻaleleia o le a le manuia e pei o nai tausaga ua tuanaʻi, ae e mautinoa lava ... O manaoga e sili atu ona fetaui ma mea o loʻo tatou vaʻaia i le itu faʻatau, ma o le a le tele ni fetuunaiga o suʻesuʻega.

Na ia talitonu o tagata faʻatau i le Iunaite Setete ma Europa o loʻo avea ma malosiaga autu o lenei galu o le toe faʻaleleia o manaʻoga, ma o nei maketi o loʻo faʻaauau pea ona "tuuina atu faʻalavelave faʻafuaseʻi."O le toe faʻaleleia o loʻo oʻo mai o le a faʻamalosia e le taumafaina nai lo le "faʻasaʻoina o suʻesuʻega" lea na faʻaalia i le 2023.

I le 2022, na lapataia ai e le laina felauaiga le faʻavaivaia o tagata faʻatau, faʻapipiʻi sapalai filifili ma vaivai manaʻoga aʻo tumu faleteuoloa i uta e le manaʻomia.

Na taʻua e Ke Wensheng e ui lava i le faigata o le siosiomaga o le tamaoaiga, o maketi o loʻo faʻaalia ua faʻaalia le maufetuunaʻi, aemaise lava Initia, Latina Amerika ma Aferika.E ui lava o Amerika i Matu, e pei o le tele o isi tamaoaiga tetele, o loʻo faʻavaivaia ona o mea faʻapitoa tau tamaoaiga, e aofia ai feeseeseaiga geopolitical e pei o le feteenaiga a Rusia-Ukraine, Amerika i Matu e foliga mai e malosi i le tausaga a sau.

Na ia faaopoopo mai: "A o amata ona masani ma foia nei tulaga, o le a tatou vaʻaia le toe faʻaleleia o le manaʻoga ma ou te manatu o maketi o loʻo tulaʻi mai ma Amerika i Matu e mautinoa lava o maketi ia tatou te vaʻaia ai le sili atu le malosi."

Ae pei ona faʻamamafa talu ai nei e le Peresetene o le International Monetary Fund (IMF), Georgieva, o le auala i fefaʻatauaiga a le lalolagi ma le toe faʻaleleia o le tamaoaiga e le o se sologa lelei."O le mea o loʻo tatou vaʻaia i aso nei e faʻalavelave."

Fai mai Georgieva: “A o faaitiitia fefaʻatauaʻiga ma faʻatupulaʻia pa puipui, o le a matua afaina le tamaoaiga o le lalolagi.E tusa ai ma le tala lata mai a le IMF, o le GDP o le lalolagi o le a tuputupu aʻe i se fua faatatau faaletausaga e na o le 3% i le 2028. Afai tatou te mananaʻo ia toe siitia le fefaʻatauaʻiga Ina ia avea ma afi o le tuputupu aʻe, ona tatau lea ona tatou fatuina alalaupapa ma avanoa.

Na ia fa'amamafa mai talu mai le 2019, o le numera o faiga fa'avae tau fefa'ataua'iga fou na fa'alauiloa mai e atunu'u eseese i tausaga ta'itasi ua toeititi fa'atoluina, ua o'o atu i le lata i le 3,000 i le tausaga talu ai.O isi ituaiga o vaevaega, e pei o le faatekinolosi decoupling, faʻalavelave i tupe faavae ma faʻatapulaʻaina o femalagaiga, o le a faʻateleina ai foi tau.

Ua valoia e le World Economic Forum e faapea, i le afa lona lua o lenei tausaga, o sootaga geopolitical ma le tamaoaiga i le va o tamaoaiga tetele o le a faaauau pea ona le mautu ma i ai se aafiaga taua i luga o filifili sapalai.Aemaise lava, o le tuʻuina atu o oloa autu atonu e sili atu ona afaina.


Taimi meli: Sep-19-2023